1
Sportschool vs Schoonmaken?

Sportschool vs Schoonmaken?

Is schoonmaken werkelijk een volwaardige vervanger voor een bezoek aan de sportschool?

Je leest vaak dat je huishouden een flinke poetsbeurt gegeven een volwaardige vervanger is van een bezoek aan de sportschool. Nou ben ik een zeer frequente bezoeker van de sportschool, maar vanmorgen had ik geen zin om te gaan sporten. Het huis was ook wel aan een poetsbeurt toe dus ik dacht; laat ik de proef op de som stellen.

Gewapend met een stofzuiger, dweil poetsdoek én hartslagmeter om ging ik als een wervelwind tekeer door RZ20, ons huis. Je moet het immers wel kunnen meten, dat je het warm krijgt van poetsen is geen geheim en zegt immers niet veel.

Huishoud-work out
Ik zie op mijn hartslagmeter:

 • Totale duur: 1:39
 • Maximale hartslag: 152 (77%)
 • Gemiddelde hartslag: 102 (52%)
 • Calorieën: 502

Misschien ook handig om te definiëren wat ik vandaag onder de term een ‘flinke poetsbeurt’ heb verstaan: stofzuigen (2 verdiepingen + trap), dweilen (1 verdieping), poetsen (badkamer, kantoor, slaap- en kleedkamer).

Het is, voordat ik een zinnige conclusie kan trekken, handig om te weten hoe lang én hoe ik normaliter train en wat ik dan verbruik. Ik sport vrij veel (momenteel gemiddeld zo’n 8 uur per week), de vorm varieert; spinnen, hardlopen, fitness, krachttraining, wandelen en in dit geval het huishouden.

In mijn hartslagmeter even recente cijfers opgeduikeld van mijn verschillende workouts:

Krachttraining

 • Totale duur: 1:20
 • Maximale hartslag: 170 (88%)
 • Gemiddelde hartslag: 134 (69%)
 • Calorieën: 613

Spinnen

 • Totale duur: 0:55
 • Maximale hartslag: 192 (97%)
 • Gemiddelde hartslag: 160 (82%)
 • Calorieën: 717

Eigenlijk zou ik bij de volgende keer dat ik rustig ga wandelen of fietsen óók mijn hartslagmeter moeten dragen, die trainingsvorm komt namelijk meer overeen met het huishouden doen dan deze intensievere zoals spinnen of krachttraining.

Conclusie: schoonmaken geslaagd!
Desondanks is mijn conclusie dat schoonmaken weldegelijk een goede vervanger is voor de sportschool. Je hebt namelijk gedurende een relatief lange tijd (trainingsduur) een verhoogde hartslag waardoor je (vet)verbranding op gang brengt in je lijf. Door zo’n 1,5 uur schoon te maken is deze activiteit voldoende om resultaat te bereiken. Zeker als je je bedenkt dat mijn rust hartslag rond de 60 zit. Je bent langer actief bezig met een lagere verhoogde hartslag, door de langere duur maakt dit het een effectieve ‘training’. Tijdens een uur spinnen bijvoorbeeld ben je nog geen 60 minuten bezig maar piekt je hartslag meerdere malen (intervaltraining), hierdoor verbrand je in kortere tijd meer calorieën.

Gadget
Er zijn talloze apps en tools voor om je gezondheid te monitoren, enige die ik echt gebruik is RunKeeper. Wat je ook steeds meer gaat zien zijn kleine apparaatjes die de hele dag meten wat je doet, verbruikt, verbrandt en misschien ook wel inneemt op termijn. Bijvoorbeeld de Withings Pulse. Het lijkt me super tof om zo’n ding aan te schaffen, uit te proberen en te gebruiken al ben ik nu nog iets te bang om er dan in door te slaan. Voorlopig houd ik het dus even bij letterlijk huis-tuin-en-keuken-experimenten en vooral gewoon gezond bewegen!

Fijne aan dit onderzoek is dat nu én mijn huis schoon is én ik mijn beweging voor vandaag weer heb gehad. Nice!

0

Comments 1

 1. schoonmaken is zwaar werk dus ik denk wel dat het de sportschool vervangt in veel aspecten

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Click here