0
YTG Konings-column ?

YTG Konings-column ?

Ik schreef dit stukkie toch (voor deze nieuwsbrief-special van YTG) dus ook hier speciaal van mij voor de Koning jullie.

Ik doe. Jij doet. Wij doen.

“YTG lid van het eerste uur. Dat ben ik. In het begin – zeg ik heel eerlijk – vol twijfel, inmiddels vol trots. Trots op de resultaten die we geboekt hebben. De reuring die we veroorzaken. De uitnodigingen die we krijgen. De ambassadeurs die we hebben. De dingen die we doen en zeggen die anderen niet durven. Of erger nog, wel roepen maar niet doen. Zomaar een greep uit het waarom ik trots ben op de YTG. Een passend gevoel als je jezelf inmiddels ook voorzitter mag noemen van deze club. :-)

Maar dat terzijde. Waarom ik u schrijf is het volgende. Heel af en toe bespeur ik dat mensen het een beetje ingewikkeld vinden “wat wij nou precies doen” als YTG. Onduidelijk zelfs. Terwijl het antwoord hierop kinderlijk eenvoudig is. Alleen is het antwoord anders, vernieuwend, en misschien is dat het. Kunnen we daar nog niet zo goed mee om gaan. Weten we nog niet in welk hokje dat past. Geen zorgen. Ik help u daar graag bij. U kunt er niets aan doen dat wij nou eenmaal mensen, groepjes, clubjes en al het andere graag in het juiste hokje stoppen.

Ik weet, verandering begint met weerstand. Altijd. Overal. Ook in het Land van Cuijk. Het verbaast me dat we allemaal graag dingen roepen en vinden. Maar dat oplossen en aanpakken beduidend minder favoriet zijn. Praten over verbindingen leggen, met elkaar in gesprek gaan, buiten de gebaande paden treden. Dat kunnen we allemaal heel goed. Sommigen zelfs professioneel. Maar met praten komen we er niet. Echt niet. Met doen wel. Grote dingen doen. Kleine dingen doen. Goede dingen doen. Verkeerde dingen doen ook soms. Het maakt niet uit. En dát is wat wij doen. Echt inzetten op verandering en verbetering. Onze omgeving positief beïnvloeden. Ertoe doen. Wat ons daarin bindt en drijft zijn: maatschappelijke relevantie, waardevol netwerk(en) en persoonlijke ontwikkeling. Onder deze noemers initiëren we met veel plezier projecten. Onze projecten zijn zo divers als onze talenten, dat is onze kracht, maar allemaal zetten ze in op verbinding in en verbetering van ons mooie Land van Cuijk.

Simpel toch? Talent verzamelen, krachten bundelen en gaan. Doen!

Ik hoor u denken. Ja maar… Nou hebben we allemaal wel eens een workshop bijgewoond waarbij dat de verboden woorden waren. Maar vooruit. Ja maar… “Wat voor projecten doen jullie dan precies”? Projecten die we allereerst leuk en belangrijk vinden. Projecten die wonen, werken en/of recreëren beter en leuker maken. Projecten die mooi gezegd de leefbaarheid vergroten. U wilt concrete voorbeelden?

Wij hebben in een aantal dorpen pop-up stores gerealiseerd die de leegstand tegengaan en de lokale winkelbeleving verrijken. We hebben een robotwedstrijd georganiseerd voor kinderen zodat zij vroeg in contact komen met techniek en ontdekken hoe leuk dat is. We hebben alles op alles gezet om een eigen Foodtruck festival te organiseren want zeg nou zelf, wat is er nou leuker dan lekker en gezellig eten en drinken in je eigen achtertuin? We halen Jan Terlouw himself naar Boxmeer om samen te praten over duurzaamheid en wat wijzelf hieraan kunnen doen. We hebben…

Nee. Ik stop met voorbeelden. Ik heb mijn punt wel gemaakt geloof ik. Juist de diversiteit van talenten én projecten is onze kracht. Wij willen niet in een hokje. Wij willen belangrijke en leuke dingen doen. En we geloven er oprecht in dat él die dingen samen, hoe groot of hoe klein ook, zorgen voor een beweging, een verandering. En dat wij zo écht ons steentje bijdragen aan een mooier en leuker Land van Cuijk waar iedereen wil blijven of komen wonen, werken en recreëren.

Ziet u? Zo moeilijk is het geven van een antwoord op de vraag “wat wij nou precies doen” helemaal niet. De juiste daden bij de mooie woorden voegen soms wel. Maar als wij het kunnen, kunt u het ook. Samen maken wij het verschil. Het kan. Doe mee. Doe!”

Dank en groet,
Michelle Peters

 

 

 

0

Schrijf een reactie

Click here